START EVENEMANG KONTAKT
Logga in

Uppsala Akademiska Kammarkör

Uppsala Akademiska Kammarkör (UAK) bildades bildades 1957 och är en blandad kör med ca 35 medlemmar som idag räknas bland de främsta körerna i Sverige. Kören började sin bana som den första blandade studentkören i ett Uppsala som då dominerades av manskörer, och dess förste ledare var den legendariske dirigenten Eric Ericson. Sedan 1964 är kören fristående och karaktären av studentkör är sedan länge borta, även om anknytningen till det akademiska musiklivet i Uppsala finns kvar.

UAK leddes mellan 1983 och 2023 av den internationellt verksamme dirigenten Stefan Parkman. Från och med höstsäsongen 2023 är det dirigenten Rebecka Gustafsson som är konstnärlig ledare för UAK.

Repertoaren är bred och spänner över allt från tidig musik till den moderna a cappella-musiken, det sistnämnda något av ett signum för UAK. Under senare år har kören uruppfört flera verk av tonsättare som Sven-David Sandström, Jaakko Mäntyjärvi och Jan Sandström. Genom åren har UAK spelat in ett flertal skivor. Bland dessa märks särskilt produktioner gjorda för antologin Musica Sveciae samt under senare år flera uppmärksammade skivor för Footprint Records som 3 Psalms, Winter Sounds och All-Night Vigil med Sergei Rachmaninovs Vigilia. Kören framträder ofta runt om i Sverige och utomlands, bland annat i USA och Tyskland som besökts vid ett flertal tillfällen de senaste åren.

När kören fyllde 25 år skrevs en jubileumsbok. Den finns att ladda ned här i pdf-format. Sidorna är inskannade som bilder, men texterna är sökbara i pdf-läsare.

UAKs arkiv (sökbart) finns på Carolina Rediviva.

UAK, foto Erik Zeitler

Rebecka Gustafsson, dirigent

Rebecka Gustafsson. Foto: Marco Helles

Rebecka Gustafsson är ett välkänt namn för Uppsalapubliken som dirigent för Västgöta Nations Manskör Korgossarna sedan 2015 och som gästdirigent för den Uppsalabaserade Verano Vokalensemble.

Rebecka Gustafsson är utbildad sångpedagog vid Musikhögskolan i Örebro, har en kandidatexamen i kördirigering från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt har studerat vid Norges Musikhögskola i Oslo, där hon tog sin masterexamen i kördirigering i maj 2019. Rebecka Gustafsson är baserad i Stockholm där hon är anställd som körledare vid Immanuelskyrkan.

Anlita UAK

Anlita UAK för att sätta guldkant på din middag, din konferens eller annat evenemang. Vi har en stor repertoar och kan framträda med hel kör eller i mindre grupp!

Hör av dig till boka@uak.se så kan vi ta fram ett attraktivt förslag!

Sjung med oss!

Inprövningar till kören sker i regel vid höstterminsstarten och du är välkommen att göra en intresseanmälan om du vill vara med. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta oss via audit@uak.se om du vill veta mera om hur man blir medlem i kören.

UAK:s Vänner

UAK har en vänförening, UAK:s Vänner (UAKV). Den stöder körens verksamhet ekonomiskt och praktiskt. Den vill med sitt engagemang även bidra till körens musikaliska, konstnärliga och sociala ambitioner.

UAKVs webbplats